Çekirdeklenme Nedir Kimya?
Çekirdeklenme kimyada, bir atomun bir veya daha fazla çekirdeğinin artırılması veya çekirdeğin bölünmesi olarak tanımlanır. Bir atomun çekirdeğine enerji kazandırılarak, çekirdeklenme, farklı atomların oluşmasına neden olur. Bu oluşum, nötronların veya protonların ya da her ikisinin de artırılmasıyla gerçekleşir.
Fiziksel Çekirdeklenme ve Kimyasal Çekirdeklenme olarak iki farklı türü vardır. Fiziksel çekirdeklenme, enerji kazandırılarak, atomların çekirdeklerinin bölünmesini ifade eder. Kimyasal çekirdeklenme ise, bir atomun çekirdeğinde, nötron veya protonların artırılmasını ifade eder.
Fiziksel Çekirdeklenme
Fiziksel çekirdeklenme, bir atomun nötron veya protonlarının bölünmesiyle gerçekleşir. Bu nedenle, atomun çekirdeğinde, artık iki ya da daha fazla atom oluşur. Fiziksel çekirdeklenme, atomun çekirdeğindeki nötronların karışması veya çekirdek parçalanmasıyla ortaya çıkar. Çoğu zaman, bu tür çekirdeklenme, fiziksel olarak zayıflayan veya atomun çekirdeğinin bozulduğu zaman gerçekleşir.
Kimyasal Çekirdeklenme
Kimyasal çekirdeklenme, bir atomun çekirdeğinde nötron veya protonların artırılmasıyla gerçekleşir. Bu olay, atomun çekirdeğinde kazanılan enerji nedeniyle gerçekleşir. Atomun çekirdeğinde artan nötron veya protonlar, aynı atomun farklı çeşitlerini oluşturur. Kimyasal çekirdeklenme, atomun çekirdeğindeki nötronların ya da protonların artırılmasıyla gerçekleşir.
Çekirdeklenme, çeşitli alanlarda kullanılan önemli bir kimyasal süreçtir. Çekirdeklenme, atomun çekirdeklerinin bölünmesi veya artırılmasıyla atomun farklı çeşitlerinin oluşmasına neden olur. Fiziksel ve kimyasal çekirdeklenme olmak üzere iki türü vardır. Atomun çekirdeği, nötron veya protonların artırılmasıyla veya çekirdeğin parçalanmasıyla çekirdeklenmeye neden olur.