Çalışma belgesi ne için kullanılır?
Çalışma belgesi, çalışanın yaptığı işin türü ve süresi ile talep edilmesi halinde çalışanın performansı ve davranışları hakkında bilgi veren bir belgedir1. Çalışma belgesini, iş ilişkisinin bir tür kopyası olarak tanımlamak da mümkündür2. 4857 Sayılı İş Kanunu (İş Hukuku)
Çalışma belgesi olmazsa ne olur?
İşyerinden ayrılan işçiye çalışma belgesi verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi verilmesi halinde, İş Kanunu’nun 99/1-d maddesi uyarınca çalışma belgesi verilmemesi nedeniyle idari para cezası uygulanır. 2024 yılında geçerli olan idari para cezası miktarı 1.402 TL’dir.
Son işyerinden alınan çalışma belgesi nasıl alınır?
İşten çıkarılan kişi işverenine başvurarak hangi işi yaptığını ve ne kadar süredir orada çalıştığını gösteren belgeleri talep edebilir. Bu belge işveren tarafından ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yasa çerçevesinde çalışandan istenen bu belgedeki bilgiler doğru olmalıdır.
Çalışma belgesi vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Çalışanlar, işverenleri adına bildirimlerini/şikayetlerini ALO 170 ve www..tr internet sitesi aracılığıyla Çalışma Bakanlığı’na iletmektedirler.
Çalışma belgesi vermek zorunlu mudur?
Çalışma belgesinin değerlendirilmesinde, İsviçre Borçlar Kanunu’nun 426. maddesine göre genel olarak aşağıdaki hususlar uygulanır: “İşveren, çalışanın talebi üzerine, faaliyetin niteliğini ve süresini belirten bir çalışma belgesi vermekle her zaman yükümlüdür.”
E-devletten çalışma belgesi alınır mı?
Başvuru, işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-devlet kapısı (www..tr veya online) üzerinden yapılır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
İşveren çıkış vermezse ne olur?
Yasal bildirim süresi, çalışanın iş ilişkisinden ayrılmasından itibaren en geç 10 gün içinde başlamalıdır. Bildirim bu süre içinde verilmezse, işveren yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalır.
İşten ayrılan çalışanın içeride kalan maaşı ne zaman ödenir?
Kıdem tazminatı gibi yasal alacakların ödenmesi genellikle iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren ortalama 30 gün içinde yapılmalıdır.
İmza atmadan işten çıkış olur mu?
İşten çıkarılan bir çalışanın fesih belgelerini imzalamaması durumunda yasal sorumluluğu var mıdır? Hayır, işten çıkarılan bir çalışanın fesih belgelerini imzalaması zorunlu değildir. İşveren iş sözleşmesini feshetmeye karar vermiş ve gerekli bildirimi yapmışsa, çalışanın imzası olmadan bile iş ilişkisini feshedebilir.
Nerelerde çalıştığımı nasıl öğrenebilirim?
SGK talebi e-devlet sistemi üzerinden yapıldıktan sonra SGK performans belgesi belgesine ulaşılır. Bu belge temel sigorta bilgilerinizi içerir. Belgede ayrıca ilk sigortalı işe girişiniz ve işten ayrılma tarihiniz, sigortalı olduğunuz süre boyunca çalıştığınız gün sayısı gibi bilgiler de yer alır.
28 Madde işten Çıkarma Nedir?
SSI Çıkış Kodu 28 nedir? Bu kod, “işveren tarafından sağlık nedeniyle fesih” olarak tanımlanır. Sağlık nedenleri varsa, bir çalışan olarak iş ilişkisinin sona erdirilmesi işveren tarafından sonlandırılabilir. Bu durumda, bu kod çıkış kodu olarak seçilir.
Eski işyerinden maaş bordrosu nasıl alınır?
İşyerinizde muhasebe departmanı varsa, onlardan maaş bordrosu isteyebilirsiniz. İşyerinizde muhasebe departmanı yoksa, işletme sahibi veya yöneticisiyle iletişime geçerek maaş bordrosu isteyebilirsiniz.
Çalışma belgesi yoksa ne olur?
Çalışma belgesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 99. maddesi gereğince işverenlerin çalışanın talebi üzerine kendisine vermek zorunda olduğu bir belgedir. İşveren bu belgeyi çalışana vermezse veya yanlış bilgi verirse para cezası ödemek zorundadır. 2024 yılında bu idari para cezasının miktarı 1.402 TL’dir.
Sigortasız çalıştım nasıl kanıtlarım?
Talep aşamasında, istihdam beyanı, maaş bordrosu, mesleki örgüt kaydı ve işe giriş ve çıkış kayıtları gibi o işyerinde istihdamı kanıtlayan belgeler sunulabilir. Bir hizmet belirleme işleminde kullanılan en yaygın kanıt yöntemi, aynı dönemde aynı işyerinde çalışan kişi veya kişileri tanık olarak sunmaktır.
İşçi işten ayrılmak isterse ne yapmalı?
İşinden ayrılmak isteyen bir çalışan, kararını yazılı olarak işverene bildirmelidir. İmzalanan iş sözleşmesinde belirtilen süre içinde işe başlandığında önceden bildirimde bulunulması gerekir. Kişi, resmi bir istifa mektubu sunarak, şirketten ayrılma niyetini yasal ve resmi bir şekilde ifade eder.
Hizmet belgesi ne işe yarar?
Bu, işverenin sigortalı personeline bir ay süreyle verdiği bir belgedir. APHB’nin amacı, personelin sigorta durumunu, sigorta kapsamlarını ve SSI sigortası çerçevesinde iş ve günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri sorunları kapsamak ve izlemektir.
İşveren çıkış vermezse ne olur?
Yasal bildirim süresi, çalışanın iş ilişkisinden ayrılmasından itibaren en geç 10 gün içinde başlamalıdır. Bildirim bu süre içinde verilmezse, işveren yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalır.
İş yerinde ne olarak çalıştığımı nasıl öğrenebilirim?
Artık vatandaşlar e-devlet üzerinden SGK hizmetlerine erişerek, sicil numarasını, hangi görevde çalıştığını, terhis kodunun nasıl oluşturulduğunu görebilecek.
Çalışma belgesi ve bonservis arasındaki fark nedir?
İstihdam belgesi iki farklı şekilde düzenlenebilir. Birincisi yalnızca faaliyetin türünü ve süresini belirtebilir ve “varil istihdam sertifikası” olarak adlandırılır. İş hukukunda yalnızca normal istihdam belgesi olarak adlandırılan bir belge düzenlenir. İkincisi “tam istihdam sertifikası (bonus)”tur.